Ljuset från Varberg | Belid
Belid Picasso taklampa över matbord

Ljuset från Varberg

Belid Cato golvlampa i mässing bredvid en fåtölj

Svensk produktion

Alla lampor från Belid tillverkas i vår egen fabrik i Varberg, Sverige och det är vi väldigt stolta över.  I vår fabrik har vi en egen design- och konstruktionsavdelning, prototypverkstad, syateljé och en maskinpark för metallbearbetning. Vårt engagemang följer med våra produkters resa genom hela fabriken, från idé till färdig lampa. Resultatet är lampor präglade av ett genuint hantverk och hög kvalitet. 

Belid Gloria taklampa i ett stilrent vardagsrum med en ljus fåtölj

Skandinavisk design

Belids sortiment kännetecknas av kvalitetslampor i skandinavisk design där rena, avskalade linjer och enkla former möter funktionalitet. Tillsammans skapas tidlösa lampor för alla rum, miljöer och kontexter. 

Från Belid kommer fler populära klassiker såsom Gloria, Picasso, Cato och Diablo.

Designporträtt Joakim Fihn

Designerporträtt Joakim Fihn

Som student på HDK i Göteborg hade Joakim Fihn siktet inställt på en enda arbetsplats efter sin examen - Belid Lighting Group. Efter ett studiebesök på Belids fabrik blev Joakim både inspirerad och hänförd över de möjligheter som fanns med tillverkningen vägg i vägg med kontor, designteam och projektledare. Kort efter sitt examensarbete blev företaget också Joakims arbetsplats och har så varit i nu 15 års tid. Idag arbetar Joakim som in-house designer med ansvar för utveckling av Belids sortiment.

Vilken produkt är du själv mest stolt över sett till alla de Belid-lampor du skapat genom åren?

- Där måste jag nog säga Diablo. Den har blivit något av en Belid-klassiker och också utvecklats i flera nya kulörer. Det är dock originalfärgsättningen som fortfarande är mest populär. Jag gillar verkligen Diablos kontrastrika form. Det blir ett vackert ljusspel mellan skärmarna och lampan är lika fin både tänd som släckt.

Vad skulle du säga gör en produkt till en klassiker?

- Om man vetat det så hade det ju varit enkelt! Men jag skulle nog säga en fin balans mellan tidlöshet och nytänkande med lite inslag av djärvhet också. Sen förstås, bra gedigen kvalité. Det är ju en grundförutsättning om produkten ska kunna leva vidare i generationer och kanske säljas på en auktion 50 år framåt i tiden.

Hur ser skapandeprocessen ut när du tar fram en ny produkt?

- Jag hämtar inspiration från lite överallt. Kan vara en detalj i vardagen eller en spännande form från naturen. Sedan handskissar jag en första design, vissa går jag vidare med men många blir bara just en skiss på ett papper. Jag känner ju fabriken utan och innan så jag vet vad som är möjligt och vilka idéer som kan gå hela vägen till en färdig lampa. De skisser som jag väl tar vidare ritar jag upp digitalt i 3D, detta ger en väldigt bra känsla för alla inblandande om hur den slutliga lampan kommer att bli.

Vad är ditt bästa belysningstips?

- Att inte bara använda en enda ljuskälla i ett rum. Använd flera olika armaturer som placeras på olika höjder för att skapa dynamik i rummet. Ett rum bör inte vara homogent upplyst, se på naturen - där möter vi ljus på flera olika sätt. Så bör man också tänka rumsligt.

Just nu är du aktuell med serien Horisont som släpps våren 2023, vad kan du säga om den?

- Horisont är en ny serie belysning som består av en pendel, en golvlampa samt två bordslampor i olika storlekar. Namnet kommer från havets horisont vilket går igenom i formens horisontella linjer. Jag är själv uppväxt vid havet och den där horisonten gör något med en. Sen är förstås Belids koppling till Varberg och kusten i allra högsta grad en inspirationskälla till namnet. Jag skulle beskriva lampan som klassiskt modern - det finns en klassisk grundform med ett modernt lite slimmat uttryck. Även kulören, metall champagne, är sober och bidrar till både tidlöshet och en förankring i nutiden.

Kommer Horisont att bli en framtida klassiker?

- Det får vi hoppas! Den har i alla fall potential!

Horisont är en komplett familj lampor från Belid

Horisont - En hyllning till kusten

Vår nya kollektion Horisont är en hyllning till kusten där namnet återspeglas i både formen och ursprunget i Varberg där vi grundades och har vår tillverkning sedan 1969. Horisontkollektionen är en lika mycket modern som tidlös serie av taklampor, bordslampor och golvlampor. Alla lampor i kollektionen finns tillgängliga i metallic champagne-färg som ger en elegant touch till ditt hem.