2022-11-10
2022-11-10
Energieffektivisering är möjligen mer aktuellt än någonsin och tipsen om hur man kan spara energi är otaliga. Som ett av Nordens ledande belysningsföretag vill vi gärna bidra i debatten men också lyfta frågan om vad som händer om vi plötsligt börjar släcka lampor. Bra belysning fyller flera syften där trivsel och att skapa stämning i hemmet är en - men lika viktig och tveklös är belysning utifrån en säkerhetsaspekt. När kommuner och privatpersoner går i tankar för att släcka ned för att minska elkostnaderna så är vårt råd att tänka om. På dagens marknad finns det i stället gott om energisnåla alternativ med mycket el att spara.
När vi ställer om klockan mot vintertid och mörkret når oss allt snabbare så är tipset att se över armaturer och ljuskällor för att samtidigt kunna hålla nere elförbrukningen. Belysning behövs både i och runt våra hem samt på våra gator och torg. Detta av både säkerhetsskäl, för att få vardagen att fungera och till viss del även utifrån trivsel och välbefinnande.
Välj moderna energisnåla alternativ
Dagens LED-belysning är både energisnål och har en lång livslängd (runt hela 25 gånger längre än en traditionell glödlampa). LED-lampan drar också bara en bråkdel energi jämfört med övriga lampor för att ge samma ljusstyrka. En LED-ljuskälla på 4W kan tex. lysa hela 250 timmar innan 1 kWh är förbrukad (har man dessutom en armatur som går att dimra förbrukar LED-lampan ännu lägre energi). Detta att jämföra med en hårfön som förbrukar samma antal kWh på ungefär 30 minuters användning. Det finns idag även ny teknik kring ljusstyrning där lampor kan justeras automatiskt efter dygnets tider alternativt att man själv schemalägger när lampor ska tändas och släckas - samt vilken ljusstyrka de ska ha.
Mörka platser = otrygga platser
Mörka rum skapar otrygghet och mörka utemiljöer ännu mer. När vi släcker belysningen inomhus ökar risken för att snubbla över mattor eller annat som ligger i vägen och när utebelysningen släcks ned är det en välkomnade gest för oinbjudna gäster. Att inbrott främst sker under dygnets mörka timmar är ingen slump. Att våldsbrott ofta sker på mörka, nedsläckta platser är inte heller någon slump. Belysning är trivsel i allra högsta grad, men lika definitiv för att skapa trygga platser.
Belysning för en ljusare vardag
Att ljus reglerar både sömn- och dygnsrytm är de flesta väl medvetna om. Under vintertid när de ljusa dagarna blir kortare och allt mer tid spenderas inomhus så får också ljustillgången inomhus större betydelse. Elektriskt ljus kan aldrig helt ersätta det naturliga dagsljuset men att ljus generellt sett har en direkt koppling till både pigghet och välbefinnande är idag vedertaget.
Vardagens måsten kräver också sin belysning. Vare sig det handlar om att laga mat, läsa läxor, koppla av med en bok eller skapa allmän hemtrevnad så behövs ljuset. Här följer våra tre bästa tips för hur man kan se över och effektivisera sin belysning. Att tända lampan energisnålt - för både trivselkänslan och säkerhetsskull.
1. Förnya din teknik genom att använda moderna armaturer - se till att dina lampor kan använda energisnål LED.
2. Använd dimmers så att du endast använder den mängd ljus som är nödvändig för ändamålet.
3. Addera ljusstyrning och schemalägg din belysning så att lamporna inte lyser mer än vad de behöver.
Som student på HDK i Göteborg hade Joakim Fihn siktet inställt på en enda arbetsplats efter sin examen - Belid Lighting Group. Efter ett studiebesök på Belids fabrik blev Joakim både inspirerad och hänförd över de möjligheter som fanns med tillverkningen vägg i vägg med kontor, designteam och projektledare. Kort efter sitt examensarbete blev företaget också Joakims arbetsplats och har så varit i nu 15 års tid. Idag arbetar Joakim som in-house designer med ansvar för utveckling av Belids sortiment.
I vår nya artikelserie så kommer vi rikta ljuset på olika samarbeten, projekt, händelser eller saker som vi helt enkelt tycker förtjänar att belysas lite extra. Vi har därför valt att kalla vinjetten för ”Vi riktar ljuset på”. Först ut är vår fabrik som ligger vägg i vägg med huvudkontoret i Varberg.
Lampor kan ge mer energi än bara ljus. I dagens livsstil behöver vi också kunna hålla våra mobila enheter laddade. Vår lampa Tyson med USB-uttag är en lampa som passar hur vi lever våra liv idag.
Har du rätt ljus när du jobbar hemma, eller låter du kökslampan agera som arbetsbelysning?
Tillverkad i naturmaterial och med enkla men vackra linjer.
Lamporna som har blivit riktiga klassiker och är en viktig del av vårt DNA.
Här ger vi tips på vad du kan tänka på för att skapa den ultimata ljussättningen i ditt rum.