Inspiration

Vi riktar ljuset på - vår fabrik i Varberg

2023-07-05

I vår nya artikelserie så kommer vi rikta ljuset på olika samarbeten, projekt, händelser eller saker som vi helt enkelt tycker förtjänar att belysas lite extra. Vi har därför valt att kalla vinjetten för ”Vi riktar ljuset på”. Först ut är vår fabrik som ligger vägg i vägg med huvudkontoret i Varberg.

Linus Berggren har arbetat i fabriken i hela 26 år och tillsammans med drygt 130 medarbetare leder han arbetet i verkstaden, lackeringen och produktionen. Vi följde med Linus på en rundtur för att titta närmare på utvecklingen i fabriken som till mångt och mycket gjort Belids varumärke till vad det är idag. En stolthet och ett arv där det svenska hantverket är lika påtagligt idag som för 50 år sedan.

I Tångaberg, strax norr om Varberg, ligger Belids fabrik och huvudkontor. Här tillverkas varje år runt 200 000 lampor - de flesta i egen regi och design, utvecklade av Belids designteam. En del lampor tillverkas även på beställning av andra varumärken och en del tas fram i samarbete med externa designers, som nu senast med Thomas Sandell - en av Skandinaviens mest framstående arkitekter och formgivare. Det är idag över 50 år sedan fabriken stod klar och den första maskinen startade. Året var 1969 och visionen var att utveckla och tillverka svensk belysning av hög kvalité. En vision som i grund och botten är densamma även idag. Så är även fokuset på metallbearbetning som ända sedan starten varit utmärkande för Belids lampor. Processerna har finslipats och utvecklats i takt med teknik och nya verktyg - men hantverkskänslan kvarstår och ledord som kvalité och design lever kvar väl förankrat i företagets DNA.

Klockan är 06.40 och Linus är på plats. Dagen planeras och arbetsordrar fördelas bland fabrikens avdelningar.

Berätta om fabriken - hur skulle du kortfattat beskriva den?

- Först av allt skulle jag säga att det är en trevlig arbetsplats med trevliga medarbetare. Vi arbetar nära både produktteam och projekt där fabriken möjliggör för stor flexibilitet. Sen kännetecknas fabriken överlag av en gedigen kunskap när det kommer till belysning. Hantverket är genomgående och vi försöker i största möjliga mån att använda svenskt material. Sen säger vi sällan nej. Det finns ofta alltid en lösning.

Hur skulle du säga att fabriken förändrats sedan du började för 26 år sedan?

- Utöver att vi är fler medarbetare och att miljön är ljusare och mer trivsam så är det faktiskt mycket som är sig likt. Maskiner har självklart uppdaterats och en del nya har även tillkommit, men i stort så påminner produktionen mycket om förr. I vårt verktygsmakeri bygger vi våra egna verktyg och mycket har effektiviserats. Men vi värnar hantverket och handmålar fortfarande flera produkter.

Linus fortsätter att berätta om fabrikens olika avdelningar som tar formgivarens idé till färdig lampa. Beroende på material och design så kan processen variera men att möjligheterna är många och innovationsgraden är hög råder det inga tvivel om. Här finns en konstruktionsavdelning, en prototypverkstad, ett verktygsmakeri, en syateljé och en maskinpark för metallbearbetning - och sedan avdelningar för lackering, montering och lagerhållning.

- Med egen fabrik så har vi stora möjligheter till att anpassa oss. Vare sig det handlar om att möta en viss idé eller ett önskemål från kund. Inte minst under Corona-vågen så såg vi vilka enorma fördelar vi har med egen produktion och svensktillverkat i de flesta led.

Vad är du själv mest stolt över?

- Att vi finns kvar och satsar vidare på svenskt hantverk. Alltför många flyttar sina fabriker utomlands idag. Det gör mig otroligt stolt att varje dag få vara med och driva svenskt hantverk in i framtiden.

Att fabriken är hjärtat i företagets verksamhet ter sig självklart. Härifrån produceras inte bara ljuset från Varberg och klassiker som Picasso, Diablo och Cato. Härifrån förvaltas också ett arv som sätter svenskt hantverk i första rum och som formar skandinavisk belysningsdesign i en tidlös anda. Lika mycket idag - som för imorgon.